
Het bereiken van en communiceren met potentiële kandidaten voor jouw vacature is in deze krappe arbeidsmarkt geen gemakkelijke opgave. Veelal worden er betaalde campagnes ingezet met een brede targeting en veel budget. Er worden veel mensen bereikt, dus daar zit vast wel een geschikte kandidaat tussen. Toch? Misschien wel, maar het kost relatief veel budget en het is alles behalve efficiënt. “Schieten met hagel”, zouden marketeers zelfs zeggen. Stel dat je een heel specifieke doelgroep zou kunnen bereiken? Met een specifieke boodschap via verschillende kanalen. In dit blog leggen we uit hoe hypertargeting werkt en hoe je dit kunt inzetten om meer relevante potentiële kandidaten voor jouw vacature te werven.
Targeting is niet nieuw
Jaren geleden werden er al advertenties geplaatst op specifieke plekken die de beoogde doelgroep zouden kunnen interesseren. Denk aan radio- en tv-reclames. Targeting is hiermee niet nieuw. Vandaag de dag hebben we echter veel meer data tot onze beschikking. Deze data kunnen we analyseren om er vervolgens relevante informatie uit te filteren over onze doelgroep. Denk hierbij niet alleen aan demografische gegevens zoals leeftijd en geslacht. Natuurlijk zijn die gegevens ook interessant, maar psychografische gegevens in combinatie met gedragsgegevens zijn nog veel waardevoller. Dit zijn kenmerken die te maken hebben met persoonlijkheid, levensstijl en interesses. Wanneer je deze informatie boven tafel weet te krijgen, weet je wie jouw doelgroep is, op welke kanalen zij te vinden zijn en wat hen bezighoudt. Dit is een belangrijke voorwaarde om hypertargeting succesvol in te kunnen zetten.

Wat is hypertargeting?
Hypertargeting is het communiceren met een zeer specifieke doelgroep, met een geheel op deze doelgroep afgestemde boodschap, via diverse kanalen. Met hypertargeting ga je data driven te werk. Op basis van verkregen data richt je campagnes in. Die data kun je uit of buiten je organisatie halen, maar ook uit de kanalen waar je al gebruik van maakt. Denk aan je website en socialmedia-accounts. Met deze data en de algoritmen van socialmedia-kanalen, ben je in staat om zo precies mogelijk te targeten.
Zo start je met hypertargeting
Een voorbeeld. Je bent op zoek naar een junior accountmanager. Junior betekent in dit geval dat de ideale kandidaat zijn of haar studie commerciële economie bijna heeft afgerond of 1 tot 2 jaar werkervaring heeft bij een commercieel bedrijf. Ook woont jouw ideale kandidaat binnen een straal van maximaal 30 km van jouw bedrijf. Je hebt geen voorkeur voor een man of een vrouw.
Je kunt nu starten met het vergaren van data. De meest waardevolle gegevens kun je vergaren door onderzoek ‘in het veld’ te doen. Dit onderzoek kun je zelf doen, maar ook wij van Booosters for Jobs kunnen je hierbij helpen. Ga in gesprek met andere (aanstaande) junior accountmanagers. Wat boeit hen/wat zijn hun interesses? Op welke kanalen bevinden ze zich? Wat vinden zij belangrijk wanneer ze op zoek gaan naar een (nieuwe) werkgever? Hoe willen ze aangesproken worden? Deze data kun je als input gebruiken voor aansprekende copy en visuals.
Onze expertise: hypertargeting met social media
Nu kun je een de slag met een campagne. Dit doe je aan de hand van de data die al hebt verkregen (eigen data gecombineerd met data uit het veldonderzoek). Dit kan best lastig zijn wanneer je hier geen of weinig kennis over bezit. Hier komt onze expertise om de hoek kijken. Onze specialisten richten de campagne in. Vervolgens zal er steeds meer nieuwe data binnenkomen. Socialmedia-kanalen kunnen namelijk inzichten geven over het gedrag van jouw doelgroep. Wanneer personen op jouw advertentie klikken, wat doen zij dan vervolgens op jouw website? Hoe lang blijven ze daar? Welke pagina’s lezen ze? Wat vinden ze nog meer interessant? Het gedrag dat jouw doelgroep vertoont, gebruiken we vervolgens om meer gelijkende personen te vinden. Op deze manier kunnen we nog gerichter targeten, met een relevante boodschap, via de juiste kanalen.

Hypertargeting gebruiken om jouw vacatures in te vullen
Zoals je hierboven leest, is hypertargeting niet iets om te onderschatten. Het kost tijd en aandacht om data te verzamelen en er is specialistische kennis benodigd om de data te analyseren en vervolgstappen uit te zetten. Desondanks is hypertargeting wel zeer interessant wanneer je een of meerdere vacatures open hebt staan. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt. De budgetten voor campagnes zijn bovendien lager, omdat je zeer specifiek gaat adverteren. Daarnaast richt je je alleen op voor jouw organisatie zeer interessante, potentiële kandidaten en schiet je dus niet langer met hagel, maar met scherp.
Wil je na het lezen van deze blog ook aan de slag met hypertargeting, maar kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!